"מדד הדיפלומטיה הישראלית לשנת 2014" שהוצג על ידי האגודה הישראלית לדיפלומטיה בכנסת, הראה נתונים מדאיגים באשר להשקעות המדינה במערך שירות החוץ, לעומת מדינות ה-OECD, מדינות ערב ואיראן. על פי הנתונים, מדינת ישראל משקיעה סכומים נמוכים משמעותית בשירות החוץ ובדיפלומטיה מאשר המדינות המתקדמות בעולם. בשנה האחרונה איראן הגדילה משמעותית את השקעותיה בשירות החוץ ובדיפלומטיה, וכעת אף היא עוקפת את ישראל.
"מדד הדיפלומטיה הישראלית" בודק את התפתחות יחסי החוץ של ישראל ביחס למדינות שונות בעולם. לפי הנתונים שנחשפו, איראן, שעד לאחרונה השקיעה סכומים זניחים ביחסיה הדיפלומטים ובמערך החוץ שלה, הגדילה משמעותית את ההשקעות וכעת היא עוקפת את ישראל. איראן הגדילה השנה את תקציב החוץ ב-11%; כ-0.4% מתקציב המדינה מופנה למערך החוץ, לעומת 0.38% במדינת ישראל. איראן מחזיקה ב-167 שגרירויות ברחבי העולם, 60% יותר מישראל. עוד מצביע המדד על נתונים עגומים ביחס להשקעותיה של ישראל במערך החוץ לעומת מדינות ה-OECD: הולנד משקיעה כ4% מתקציבה במערך החוץ, בלגיה כ-3.8%, נורבגיה 2%, תורכיה 0.9%, ארגנטינה 0.6%, יוון 0.4% וישראל בתחתית הרשימה – משקיעה רק 0.38% מתקציב המדינה במערך החוץ. בממוצע, משקיעות המדינות המתקדמות פי 5 מישראל ביחסי החוץ שלהן.
עוד מצביע המדד על כך, שהרשות הפלסטינית מחזיקה ב-100 שגרירויות ונציגויות ברחבי העולם, עם תקציב פעילות לפעילות מדינית ולהסברה העומד על כ-200 מיליון ש”ח (לפי אומדן). מדינת ישראל, בפועל, משקיעה פחות מסכום זה בפעילות הסברה בחו"ל, למרות שהתל"ג הישראלי גבוה פי 30 מזה של הרש"פ. תקציבה של הרשות מתבסס ברובו על תרומות.
תקציב משרד החוץ בישראל הינו 3% בלבד מכלל תקציב הביטחון, נמוך לא רק בהשוואה למדינות המערב אלא גם בהשוואה לאיראן (כ-8%) וירדן (כ-5%). בפועל, מבין המדינות שנדגמו, מדינת ישראל היא המדינה שמשקיעה את האחוז הזעום ביותר בתקציב החוץ בהשוואה לתקציב הביטחון, למרות ריבוי האתגרים ההולכים ומתרחבים בזירה הבינלאומית.
יאיר פרומר, יו"ר הועד המנהל של האגודה הישראלית לדיפלומטיה: “אנחנו מצויים בעידן בו המאבק על עתידה של ישראל מתנהל בזירה הבינלאומית והדיפלומטית. אנו זקוקים לכיפת ברזל דיפלומטית שתאפשר לנו להתמודד עם האתגרים והאיומים הרבים בזירה הבינלאומית, וכן גם בכדי לחזק וליצור שיתופי פעולה כלכליים חדשים שיניבו רווח לישראל. הגדלת תקציב משרד החוץ וגיוס מסיבי של דיפלומטים מקצועיים, הם קריטיים לעתיד ישראל ואזרחיה. השקעה ביחסי חוץ היא אינטרס לאומי הכרחי. מדובר בערובה לביטחון אזרחי ישראל, ובמנוע צמיחה כלכלי משמעותי המאפשר לנו להיות חלק אינטגראלי מהקהילה הבינלאומית.”